Seet van Hout

In Galerie Nouvelles Images is nog t/m 8 mei onder meer werk van de Nijmeegse kunstenares Seet van Hout te zien. Sinds 2002 exposeert zij regelmatig in deze galerie.
Ze werd bekend met haar textiele werken maar is eveneens schilderes en keramiste.

In haar recente werken combineert zij vaak borduur- en schilderkunst. Haar fascinatie voor groei, in de vorm van wortels en vertakkingen, wordt nu aangevuld met een verfijnd gebruik van verf waarin het toevallig vervloeien van verf geraffineerd in toom wordt gehouden.

Zelfs bij het grote formaat waarop ze graag werkt, lukt het haar tegelijkertijd intiem en mysterieus te zijn zodat haar werk van dichtbij beschouwd aan zeggingskracht wint.

In deze serie borduurwerken lukt het haar om door het contrast tussen de rode draad en de donkerbruine achtergrond de bloemen een geheimzinnige uitstraling te geven.

Maar het meest verrassend zijn de cirkelvormige kleurenexplosies die zowel bloemen als bacteries als planeten zouden kunnen zijn. Net als in een echte tuin ontstaat er een boeiend kijkspel waarin je ogen steeds opnieuw nóg mooiere kleurencombinaties willen ontdekken.

Net zoals Seet van Hout in haar schilderen het toeval beheerst toelaat, laar zij ook in haar borduurwerk de losse draden vrij spel.

Deze tentoonstelling heeft de titel ‘Thinking the Garden’ waarmee de kunstenares lijkt te willen zeggen dat het een imaginaire tuin betreft, dat haar ‘bloemen’ dus eigenlijk gedachte bloemen zijn. In deze combinatie van zes ronde schilderijen vraag je je als kijker af wat je ziet: een vijver, een tuin met microscopische vergrotingen of de kosmos. Of laat Seet van Hout ons gewoon zien wat voor bijzondere bloemen ze kan bedenken.